Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A königgrätzi csata
  2023-07-05 22:00:10, szerda
 
 




A KÖNIGGRATZI CSATA


Link



Az előzmények


A königgrätzi csata az 1866-os osztrák-porosz háború legnagyobb és legismertebb csatája volt, amelyben a Habsburg-birodalom meglehetősen csúnya vereséget szenvedett.







A poroszok jelentős haditechnikai és stratégiai fölényben voltak, így nem igazán okozott meglepetést az osztrák vereség. A csatában körülbelül 220 ezer porosz és 215 ezer osztrák és szász vett részt. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy a poroszok közül 60 ezer fő nem vett részt a csatában. Az osztrák sereg közel 30%-a magyar nemzetiségű katona volt, ugyanakkor a poroszok között is volt egy légiónyi magyar önkéntes Klapka György vezetésével.

Két évvel korábban a két sereg még együtt küzdött a dánok ellen, de hamarosan szembefordultak egymással a német egység kérdése miatt. Az osztrákok a nagynémet egységet, a poroszok a kisnémet egységet szerették volna megvalósítani.

Ez utóbbi az osztrák területek kizárását jelentette volna az egységből, így kizárva a Habsburgokat a vezető szerepből. Ennek a szembeállásnak lett következménye az osztrák-porosz háború, amely 1866 júniusában indult egy széleskörű mozgósítással. Ennek során Helmuth von Moltke porosz tábornok három hadsereget is telepített a Habsburg Birodalom határára.







Az osztrákok Benedek Lajos táborszernagyot bízták meg a főparancsnoksággal, aki bár kiváló katona volt, nem volt igazán alkalmas a stratégiai vezetésre, s leginkább a solferinói vereségből a hadseregének viszonylag kis veszteséggel való kimenekítéséről volt ismert.

Néhány kisebb csata és vereség után, Benedek Königgrätz és Sadowa között vonta össze a csapatait, s a sereg hátát az Elba védte. A nem túl jó stratéga azonban a tartalékot elég közel helyezte el a fősereghez, így szinte tálcán kínálva a bekerítés lehetőségét.







A königgrätzi csata


A poroszok három irányból közelítették meg az osztrák sereget, a centrumot alkotó 1. hadsereg északnyugatról, a balszárnyat támadó 2. hadsereg északról, a jobbszárnyat támadó 3. hadsereg pedig nyugatról közeledett.

A porosz tervek szerint a három hadsereg egyszerre támadott volna, azonban a sors illetve a technika közbeszólt.

A távírórendszer hibája miatt 1866. július 3-án hajnali négy órakor csak az 1. hadsereg lendült támadásba, így az osztrák tüzérség visszaverte a támadást, sőt a Habsburg-csapatok ellentámadásba is lendültek az elveszett területek visszaszerzése érdekében. Ezt azonban nem kellett volna, hiszen a poroszok modern gyorstüzelő fegyverekkel (hátultöltős gyújtószeges puskákkal) voltak felszerelve, ráadásul jóval képzettebbek voltak a frontális harcban , így jelentős előnyben voltak a korszerűtlen fegyverzetű osztrákokkal szemben.





A csatazajt hallva ráadásul a 2. porosz hadsereg is csatlakozott a harchoz délután két óra - fél három körül, s oldalba támadták a már erősen fáradó, jelentős veszteségeket szenvedő osztrákokat. Ezt a közel százezer fős sereget a koronaherceg vezette, aki ekkor már hosszú évek óta Viktória királynő legnagyobb lányának, Viktória királyi hercegnőnek a férje volt, s aki néhány hónapig német császár is lett 1888-ban.


Viktória királynő lányai - Videó YouTube

Link


Az osztrák centrum nem tudott támogatást adni az osztrák jobbszárnynak, amely így hamarosan összeomlott és visszavonult.







Mivel a rossz időjárás miatt a poroszok nem vették azonnal üldözőbe a menekülő osztrákokat, s Benedek azért szórványosan ellentámadott, az osztrák tüzérség pedig megpróbálta poroszokat visszatartani, a sereg nagyobb része megmenekült, ahogyan Solferino esetében is.







A következmények


Ennek ellenére az osztrákok összesen 43 ezer katonát veszítettek (halottak, sebesültek, hadifoglyok és eltüntek) a poroszok 9000 fős veszteségével szemben. Mindez sokkoló volt az osztrák császári udvar számára, s a vereség bűnbakjává Benedeket tették meg. Ő ugyan szeretett volna egy magánkihallgatást kérni Ferenc József császártól, de ezt a lehetőséget megtagadták. Ő maga tisztában volt azzal, hogy bár jó katona, de nem jó hadvezér, s lassan azért az udvari haditanács is eljutott a felismeréshez. Emiatt aztán végül felmentették a vádak alól.







Közben persze a Porosz Királyság és Osztrák Császárság 1866. augusztus 23-án békeszerződést kötött Prágában. Ebben az osztrákok lemondtak a nagynémet egység megvalósításáról, s az Olasz Királyságnak átengedték Veneto tartományt, Velence városával együtt. Ezzel együtt a Német Szövetség felbomlott és megalakult a porosz vezetésű Északnémet Szövetség - Ausztria nélkül.

Nem sokkal később a meggyengült osztrákok kiegyeztek a magyarokkal, a poroszok pedig elindultak a világhódító terjeszkedésük felé. Ez végül Viktória királynő legnagyobb unokája, II. Vilmos megalomániája miatt az első világháborúba torkollott.


Viktória királynő unokái 1. - Videó YouTube

Link



Kapcsolódó posztok - YouTube


Viktória - a német császárné, akit trónörökös fia űzött ki a palotájából

Link



II. Vilmos német császár bukása

Link



Amikor a német császár ingerli az angol királynőt - a Kruger-távirat

Link



A német császár és az orosz cár levelezése 1914 nyarán
Link



Ferenc József gyermekkora és trónra lépése

Link



A Második (és Harmadik) Birodalom születése

Link











 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: megvalósításáról, kimenekítéséről, szembefordultak, táborszernagyot, távírórendszer, békeszerződést, visszaszerzése, terjeszkedésük, ellentámadásba, szembeállásnak, következmények, északnyugatról, haditechnikai, világháborúba, ellentámadott, felismeréshez, jobbszárnynak, mozgósítással, veszteségeket, megalomániája, visszatartani, veszteségével, következménye, megvalósítani, habsburgokat, gyújtószeges, meglehetősen, közelítették, felmentették, osztrákokkal, jobbszárnyat, fegyverekkel, szórványosan, koronaherceg, veszteséggel, csatlakozott, königgrätzi csata, 1866-os osztrák-porosz, poroszok jelentős, osztrák vereség, csatában körülbelül, igazsághoz tartozik, poroszok közül, osztrák sereg, poroszok között, légiónyi magyar, dánok ellen, német egység, nagynémet egységet, kisnémet egységet, osztrák területek, vezető szerepből, KÖNIGGRATZI CSATA, Klapka György, Habsburg Birodalom, Benedek Lajos, Benedek Königgrätz, Videó YouTube, Ferenc József, Porosz Királyság, Osztrák Császárság, Olasz Királyságnak, Német Szövetség, Északnémet Szövetség,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Fekete István - Akác  Adakozás  Egy lelki imádság  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Sokan azt tartják  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Fehér virág  Nem méltó hozzád  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Png lepke  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Nem méltó hozzád  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Fekete-erdő desszert  Akik bántanak téged  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Elköszönt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alázat  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  képre írva  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Nevem  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  A kételkedés kezelése  Makszim Gorkij gondolata  Sokan azt tartják 
Bejegyzés Címkék
königgrätzi csata, 1866-os osztrák-porosz, poroszok jelentős, osztrák vereség, csatában körülbelül, igazsághoz tartozik, poroszok közül, osztrák sereg, poroszok között, légiónyi magyar, dánok ellen, német egység, nagynémet egységet, kisnémet egységet, osztrák területek, vezető szerepből, szembeállásnak lett, osztrák-porosz háború, széleskörű mozgósítással, osztrákok Benedek, stratégiai vezetésre, solferinói vereségből, hadseregének viszonylag, sereg hátát, tartalékot elég, bekerítés lehetőségét, poroszok három, osztrák sereget, centrumot alkotó, balszárnyat támadó, jobbszárnyat támadó, porosz tervek, három hadsereg, sors illetve, technika közbeszólt, távírórendszer hibája, osztrák tüzérség, elveszett területek, poroszok modern, frontális harcban, korszerűtlen fegyverzetű, csatazajt hallva, harchoz délután, közel százezer, koronaherceg vezette, férje volt, osztrák centrum, osztrák jobbszárnynak, rossz időjárás, menekülő osztrákokat, sereg nagyobb, osztrákok összesen, poroszok 9000, osztrák császári, vereség bűnbakjává, magánkihallgatást kérni, lehetőséget megtagadták, udvari haditanács, vádak alól, osztrákok lemondtak, nagynémet egység, porosz vezetésű, meggyengült osztrákok, poroszok pedig, világhódító terjeszkedésük, első világháborúba, német császárné, német császár, angol királynőt, megvalósításáról, kimenekítéséről, szembefordultak, táborszernagyot, távírórendszer, békeszerződést, visszaszerzése, terjeszkedésük, ellentámadásba, szembeállásnak, következmények, északnyugatról, haditechnikai, világháborúba, ellentámadott, felismeréshez, jobbszárnynak, mozgósítással, veszteségeket, megalomániája, visszatartani, veszteségével, következménye, megvalósítani, habsburgokat, gyújtószeges, meglehetősen, közelítették, felmentették, osztrákokkal, jobbszárnyat, fegyverekkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3710
  • e Hét: 23529
  • e Hónap: 63350
  • e Év: 241225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.